Varför har vi döpt valparna i Q-kullen så här?

Namn på Q är inte vanliga. När vi funderade på vad vi skulle hitta på för namn till valparna i den kommande Q-kullen, dök en vild idé upp: Varför inte döpa valparna efter olika rollfigurer i de olika science fiction TV-serierna som går under samlingsnamnet Star Trek?! Vi är båda vansinnigt förtjusta i dessa TV-serier och eftersom det finns flera rollfigurer vars namn som börjar på Q, började vi fundera på vilka namn valparna skulle få. Nedan presenteras bakgrunden till valparnas namn:

Q är en rollfigur främst i TV-serien Star Trek The Next Generation som spelades in under åren 1987 - 1994. Rollfiguren förekommer även i mindre omfattning i Star Trek Deep Space Nine och i Star Trek Voyager. Rollen spelades av John de Lancie.
Läs mer om Q på startrek.com.
Läs mer om Q på startrekdb.se.

Quark är en rollfigur i TV-serien Star Trek Deep Space Nine som spelades in under åren 1993 - 1998. Rollfiguren förekommer även i ett avsnitt av Star Trek Voyager. Rollen spelades av Armin Shimerman.
Läs mer om Quark på startrek.com.
Läs mer om Quark på startrekdb.se.

Qes har fått namnet efter rollfiguren Kes i TV-serien Star Trek Voyager som spelades in under åren 1994 - 2001. Rollen spelades av Jennifer Lien. Qes lämnade tyvärr oss den 7 december.
Läs mer om Kes på startrek.com.
Läs mer om Kes på startrekdb.se.

Qira har fått namnet efter rollfiguren Kira Nerys i Star Trek Deep Space Nine. Rollen spelades av Nana Visitor.
Läs mer om Kira Nerys på startrek.com.
Läs mer om Kira Nerys på startrekdb.se.

Q'apla har inte fått sitt namn efter någon rollfigur. I alla TV-serier som har spelats in under temat Star Trek, förekommer en krigisk art som kallas klingonger. Deras språk är klingonska. Redan från början tecknade man ner de repliker som sades på klingonska i serierna och detta har sedan vuxit till en ordbok. Ordboken har också kompletterats med grammatiska regler och man kan numera tala om klingonska som ett skapat, fullt användbart språk. Det finns böcker som är översatta till klingonska och för några år sedan sökte till och med fångvårdsmyndigheterna i Kalifornien personal som kunde tala och förstå klingonska. Anledningen var att det fanns fångar som pratade klingonska sig emellan och man ville kunna förstå vad de sade. Ordet Q'apla är en hälsningsfras och betyder ordagrant  "framgång". Ordet kan också översättas med "hej" eller "lycka till".
Läs mer om klingoner på startrek.com.
Läs mer om klingoner på startrekdb.se.

Åter till förra sidan